Bejelentés


Történeteim,kedvenc sorozataim Lépj be egy új, lebilincselő világba


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Supernatural (Odaát)

Backgorund Image


Az Odaát (Supernatural) egy természetfeletti-, fantasy-, horror-, thriller- és drámaelemeket vegyítő amerikai televíziós sorozat.

Az Odaát 2005. szeptember 13-án debütált a The WB Television Networkön, s a második évadtól a The CW műsorán szerepel. Magyarországon az RTL Klubon volt látható az első évad, péntek esténként tíz óra után 2006. szeptember 8. és 2007. február 9. között. A csatorna 2007. október 19-től folytatja a sorozat sugárzását a második évaddal.

A sorozat két fivért követ nyomon, Sam és Dean Winchestert, akik az Egyesült államok különböző pontjaira utaznak egy fekete 1967-es Chevy Impalával, hogy a végére járjanak paranormális történéseknek és más megmagyarázhatatlan eseteknek, amelyek természetfeletti lényekhez kapcsolhatók. Sam és Dean „vadászoknak” nevezik magukat, és a sorozat folyamán kiderül, hogy mások is követik és követték előttük is ezt az életformát. Köztük apjuk, aki a feleségével történt tragédia után gyermekkoruktól a vadászatra nevelte fiait.

Az Odaát az amerikai The CW csatornán már túl van a harmadik évadán és 2008. május 3-án megerősítést nyert, hogy negyedik évaddal is visszatér az év őszén.

Szereplők

Főszereplők

Sam Winchester (Jared Padalecki), az egyetemista fiatal, aki apja és a rá váró vadász életmód elől menekült el. Bátyja kérésére segít neki eltűnt apjuk keresésében, majd egy személyes tragédia után közösen folytatják útjukat, hogy elpusztítsák az életüket megekeserítő démont. Hamarosan különleges képességek jelennek meg nála és megtudja, hogy egy a Sárgaszemű démon kiválaszottai közül.

Dean Winchester (Jensen Ackles), Sam négy évvel idősebb bátyja, aki kis kora óta vakon követte apja parancsait, mindig is a vadászat volt az élete. Úgy érzi felelősséggel tartozik öccséért, meg kell védenie őt. Később kötelességtudata meginog, amikor rájön, hogy apját és Samet is könnyen elvesztheti.

Mellékszereplők

Vadászok:

John Winchester (Jeffrey Dean Morgan), Sam és Dean apja. Miután felesége, Mary meghalt, arra tette fel az életét, hogy levadássza a lényt, ami végzett vele. Fiait gyerekkoruktól a természetfelettivel való küzdelemre nevelte. Megszállotsága és szigora miatt megromlott a kapcsolata Sammel.

Bobby Singer (Jim Beaver), egy tapasztalt vadász, John régi barátja. Sam és Dean gyakran fordulnak hozzá, ha segítségre van szükségük.
Ellen Harvelle (Samantha Ferris), John régi ismerőse, egy vadász özvegye. Lányával, Joval egy kocsmát üzemeltet, ami vadászok találkozóhelye.

Joanna Harvelle (Alona Tal), Ellen fiatal lánya, aki megpróbálna apja nyomdokaiba lépni, hogy bosszút állhasson annak haláláért, de anyja visszatartja ettől. (A Supernatural: Origins sorozatban Josephine néven emlegetik)

Gordon Walker (Sterling K. Brown), egy tapasztalt démonvadász, aki különleges képessége miatt végezni akar Sammel és a hozzá hasonló fiatalokkal.

Ash (Chad Lindberg), egy számítógépzseni, Ellen kocsmájának állandó vendége. Segítséget nyújt a vadászok számára szükséges információk megszerzésében.

Különleges képességű emberek:

Max Miller (Brendan Fletcher), egy telekinetikus képességű fiatal, aki sokmindenben hasonlít Samre.

Ava Wilson (Katharine Isabelle), egy Sam-hez hasonló lány, akinek szintén látomásai vannak.

Andrew Gallagher (Gabriel Tigerman), egy különleges képességű fiú, aki -különleges képessége folytán- elméjével rá tud venni embereket bármilyen dologra.

Jake Talley (Aldis Hodge), egy különleges képességű katona, aki képessége folytán hatalmas erővel rendelkezik.

Lily Witherfield (Jessica Harmon), egy fiatal lány, aki különleges képessége folytán a puszta érintésével ölni képes.

Démonok:

Azazel (Fredric Lehne), a „Sárgaszemű démon”, Mary Winchester és Jessica Moore gyilkosa, akit a Winchester család hosszú időn át üldöz.

Lilith (Rachel Pattee), a démon, akivel Dean alkut köt öccse életéért. Mivel Samet vetélytársának tekinti, végezni akar vele.

Ruby (Katie Cassidy), fiatal, szőkehajú lány, akiről kiderül, hogy egy démon, szándéka pedig -állítása szerint- Dean megmentése a Pokoltól.

Meg Masters (Nicki Lynn Aycox), egy massachusettsi huszonéves lány, akit megszállt a Sárgaszemű démon lánya. Célja pedig nem más, mint kiiktatni a Winchester család tagjait.

Démon a kereszteződésben (Jeannette Sousa/Ona Grauer/Sandra McCoy), egy kereszteződésben lévő démon, aki emberek lelkéért cserébe üzletel azokkal.

Egyéb karakterek:

Bela Talbot (Lauren Cohan), egy természetfeletti tárgyakat ellopó, és azokkal kereskedő lány. Útja többször keresztezi a Winchester fivérek útját, később pedig kiderül róla, hogy egy démoni alku miatt már nincs sok ideje hátra.

Victor Henriksen (Charles Malik Whitfield), az FBI egyik tapasztalt ügynöke,aki elszántan próbálja elfogni a két Winchester fivért.

Mary Winchester (Samantha Smith), John felesége, Sam és Dean anyja. Miután a Sárgaszemű démon végez vele, John megfogadja, megkeresi és megöli a gyilkosát.

Jessica Lee Moore (Adrianne Palicki), Sam barátnője, akivel a Sárgaszemű démon -Mary-hez hasonlóan- brutálisan végez.

Ed Zeddmore és Harry Spangler (A. J. Buckley és Travis Wester), a két önjelölt szellemvadász, akik először egy szellemjárta házról szóló internetoldalt vezetnekek, majd egy Ghostfacers nevű valóságshowt alapítanak. Többször összefutnak Dean-nel és Sammel akciójuk során.

Missouri Moseley (Loretta Devine), egy médium, John régi barátja.

Történet

1983. november 2-án (a katolicizmusban a halottak napja) a Winchester család borzalmas eseményt él át: a két kistestvér -Sam és Dean- anyját, Mary-t brutálisan meggyilkolja egy démon Azazel, házukat pedig porig égeti. 22 évvel a tragédia után a fivérek és apjuk, John profi démonvadásszás váltak, ám Sam új életmódot kezdett. Azonban mikor John egy vadászat során eltűnik, Dean felkeresi öccsét, és megkéri, segítsen megkeresni apjukat...


Epizódok

2006. május 28-án megerősítést nyert, hogy a sorozat további 22 résszel folytatódik, azonban az újonnan, a 2006-2007-es tévészezonban induló The CW hálózaton, mivel a WB felszámolta tevékenységét 2006 szeptemberében. Az Odaát második évada 2006. szeptember 28-án, csütörtök este vette kezdetét, közvetlenül a Smallville után.

2007. május 17-én a CW csatorna hivatalos sajtókonferenciáján kiderült, hogy a sorozat folytatódhat. A 3. évad 2007 őszétől változatlan idősávban, csütörtökönként Clark Kent fiatalkorát elmesélő Smallville után kerül adásba. A 2007 novemberében keződő írósztrájk következtében az évad a korábban tervezett 22 helyett 16 epizódból áll.

2008. március 3-án a CW megerősítette, hogy a sorozat továbbra is szerepelni fog a csatorna műsorán, a 4. évaddal.

Magyarországon a sorozatot az RTL Klub vetíti 2006. szeptember 8. óta. Az első évad epizódjai péntekenként 22 órától kerültek adásba. A 2007. október 19-én keződő második évad egyes részei ugyancsak péntekenként, azonban már 23 óra után kerülnek adásba.


1. évad

Az Odát első évadában megismerkedhetünk két testvérrel, Dean és Sam Winchesterrel, akik kiskorukban anyjukat egy démon által okozott tűzben vesztették el. Azóta eltelt 22 év, közben kitanulták apjuktól a természetfeletti lényekre való vadászatot. Csakhogy apjuk egy vadászat során eltűnik, és anyjuk gyilkosa ismét lecsap: ezúttal Sam barátnőjét öli meg. A két fivér bosszút esküszik, bepattannak Dean 1967-es Chevrolet Imaplájába, majd apjuk és a gyilkos démon nyomába erednek. Átszelve Amerika tájait, annyi természetfeletti lénnyel végeznek, ahánnyal csak tudnak...


2. évad

A testvérek a 2. évadbanAz Odaát második évada megrázó eseménnyel kezdődik: a Winchester fivérek apja meghal. Dean és Sam ezért egyre elszántabb harcba kezd a természetfeletti lények ellen, közben pedig új démonvadászokkal ismerkednek meg: Ellennel, Joval, Ash-sel és Gordonnal. Útjaik során a fiúk találkoznak különleges képességű fiatalokkal, köztük Andy-vel és Ava-val, ám Samnél is jelennek meg hozzájuk hasonló képességek. Az évad során kiderül, hogy a Azazel arra készül, hogy kinyissa a Pokol kapuját, így háborút indítson a démonok és emberek közt.


3. évad

Az Odaát harmadik évadában Sam és Dean újabb feladatot kap: elpusztítani a Pokolból kiszabadult démonkat. Akcióik során találkoznak két új, női személyiséggel is: a lopott árukkal kereskedő Belával, és az emberek oldalán álló démonnal, Ruby-vel. Míg Dean alkujának lejárta egyre közeledik, kénytelenek szembeszállni egy Lilith nevű démonnal is, aki a fejükre pályázik.

Dean kocsija

Dean 1967-es Chevy Impalája a sorozatbanKiemelt szerephez jut a sorozatban Dean védjegye, egy fekete 1967-es Chevrolet Impala, amit apja adott át neki. Az autó Dean legértékesebb tulajdona, s majdnem ugyanolyan elszántan védelmezi, mind öccsét. A pilotban feltárul a csomagtartója, amiben különböző, a természetfeletti ellen szolgáló fegyver leledzik. Noha az epizód végén a járgány megsérül, megjavítják, és a teljes első évadban szerepel egészen egy tragikus balesetig az évad fináléjában. Az Impalát ezután is rendbehozzák, és látható a második szezonban is.

A kocsi rendszáma: KAZ 2Y5 (a Rovarinvázió és a Pokoltanya epizódokban figyelhető meg).A második évadban megváltoztatják a rendszámot CNK 80Q3 -ra. A dzsin által termtett álomvilágban a kocsi rendszáma pedig RMD5 H2. (második évad 20-ik része) Öt különböző Chevy Impalát használtak az Odaát forgatása alatt.

A képregény

Az Egyesült Államokban megjelent a „Supernatural: Origins” (Odaát: Eredetek) című képregénysorozat, mely a televíziós sorozatból már ismert természetfeletti világba kalauzolja el az olvasót. A történet John Winchesterről szól, aki felesége, Mary rejtélyes halála után az éjszaka teremtményei után veti magát, hogy kiderítse, ki és miért végzett gyermekei édesanyjával.

Az első szám 2007. május 2-án jelent meg a Wildstorm amerikai képregénykiadó gondozásában; az újabb számok ezt követően havonta érkeznek az amerikai újságárusokhoz. Az egyes részeknek nincs külön címük, csupán egy sorszám jelöli, hogy éppen melyik epizódot olvassuk. Az amerikai olvasók 2,99 $-ért (kb. 580 Ft) jutathatnak a képregényhez. Az első szám különlegessége, hogy egy külön kis extra epizódot is magába foglal.

Az alkotók között említhetjük Peter Johnsont, a sorozat producerét, aki az írói feldatokat látja el, valamint Matthew Dow Smith képregényrajzolót.


Regények, könyvek

Regények

A Supernatural "Nevermore" c. regény borítójaMint ahogy sok más sorozatnál is megszokott (pl.: Monk, Bűbájos boszorkák), az Odaát is megjelent regény formájában. Az első könyv a "Nevermore" (Soha többé) címet viseli, mely Keith R.A. DeCandido tollából származik. A kötet az amerikai Harper Collins kiadó jóvoltából került 2007. augusztus 1-én a polcokra. A történet cselekmény szempontjából különáll a sorozattól, tehát az epizódokban nem találunk utalást a könyv cselekményeire. Azonban a regény eseményeit erősen befolyásolják a sorozat részei, tehát említést tesznek korábbi történésekről. A "Nevermore" a 2. évados Crossroad Blues, és Croatoan című epizódok közé tehető – olvashatjuk a kötet elején.


Könyvek

Az Odaát világához kapcsolódóan a regényeken kívül más nyomtatványokat is adnak ki. Ilyenekhez sorolható "Könyv az Odaát szörnyeiről, szellemeiről, démonairól és zombijairól" című kiadás, amely a történetben fellelhető természetfeletti lényekről ad részletes leírást, képekkel és egyéb információkkal gazdagítva, és kiegészítve addigi tudásunkat. Érdekesség, hogy Sam és Dean sorozatbeli jegyzeteit is megtaláljuk a könyvben.

Készülnek továbbá az Odaát évadaihoz írt hivatalos kézikönyvek is, melyet exkluzív interjúkkal, fényépekkek, kulisszatitkokkal, teljes epizódismertetőkkel és a színészekről készült színes fotókkal tettek még érdekesebbé és izgalmasabbá a lelkes olvasó számára az alkotók.

forrás: wikipédia
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!